lauantai 3. tammikuuta 2015

Vuoden 2014 tulos + salkun veivailua

Omalta kohdaltani vuosi 2014 oli menestykseltään vaihteleva. Jos salkkua tarkastellaan kokonaisuutena, vuotta voidaan pitää katastrofaalisen heikkona suhteessa yleiseen markkinakehitykseen. Jos taas katsotaan yksittäisiä kohteita, vuosi oli varsin hyvä. Seadrillin korkea paino salkussani pudotti tulosta rankasti. Tein loppukesästä klassisen "tonnin verottoman luovutuksen" ja veroseuraamuksia välttääkseni jätin myös Seadrillit myymättä kun tappio oli pieni. Tästä täytyy ottaa oppia, eli verokikkailu aloitetaan vasta joulukuussa eikä puolessa välissä vuotta.


Vuoden vaihteen jälkeen tein salkkuni koostumuksessa pieniä muutoksia. Ensinnäkin myin osinkoja ulos jakavat ETF:t pois. Tähän syynä on se, että näiden laajempien indeksi-ETF:ien osinkotuotto on sen verran kehno, ettei tuotosta jää mitään verojen jälkeen käteen. Lisäksi kvartaaleittain jaettava osinko lisää kirjanpidollista työmäärää. Kyseisten tuotteiden vaihto oli myös varsin vaatimatonta. Jatkan kuukausisäästöä vastaaviin, ei osinkoja ulosjakaviin ETF:iin.

Tilalle nappasin muutamaa osinkoyhtiötä: Fortum, Nordea ja Chevron.

Fortumia perustelen sillä, että vaikka arvostustaso on korkeampi kuin joitakin vuosia sitten, on yhtiö mielestäni edelleen varsin vakaa. Venäjäriskiä on toki mukana, mutta mielestäni viimeisin vesivoimalakauppa osoittaa Fortumin kykyjä idän kaupassa. Aiheesta kannattaa käydä tsekkaamassa Seligsonin Oldenburgin mietteitä.

Nordean nappasin mukaan siksi, että mielestäni yhtiö on edelleen halpa. Valitettavasti myöhästyin hetki sitten olleesta "miniromahduksesta", mutta alta kympin yhtiö on omiin silmiini "no brainer". 

Koska olen yleisestikin kiinnostunut energiasektorista, se näkyy myös salkussa. Big Oilista mukaan tarttui Chevron, joka jakaa jenkkiyhtiöksi varsin avokätisesti osinkoa. Jakosuhde on kuitenkin maltillinen ja yhtiön historia osingon kasvattamisessa on mittava. Toisena vaihtoehtona oli Exxon, mutta jostain syystä valinta meni Chevroniin. Ehkäpä aiemmalla Citroenismilla oli vaikutusta, koska Chevronin logo miellyttää silmää ;-)

Kassaan jäi vielä n. 10% käteistä odottamaan seuraavia ostoja. Aion myös mahdollisesti lunastaa osan Seligsonin rahastoista (suomirahasto lienee tulilinjalla). Perusteluna se, että Suomen markkina on niin kapea, että varsin kattavan osuuden markkinasta saa jo parilla suoralla osakeostolla. Toki riskitaso hieman kasvaa verrattuna laajemmin hajautettuun salkkuun.

Luovutusvoittoja näistä muljautuksista kirjautui n. 3% salkun arvosta. Osinkojen kanssa toteutunut tulos on tällä hetkellä 5% salkun arvosta, eniten voitolla olevat erät ovat vielä myymättä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti