keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Syyskuun päivitys tilastonikkareille

Koska viimeaikojen uutisointi on ollut varsin kriisipainotteista, enkä ole jaksanut kirjoittaa taas yhtä postausta niistä aiheista, joista jokainen muukin talousbloggari kirjoittaa, ajattelin sitten tarjota lukijapiirissä oleville tilastonikkareille muutaman uuden yksityiskohdan, sillä edellinen vastaava postaus on huhtikuulta. Aloitetaan maajakaumasta:

Maajakauma on säilynyt pääsääntöisesti samanlaisena, mutta johtuen viimekuun suurista pörssikurssien heilahtelusta ja edellisestä Yhdysvaltojen position oston ajoituksesta, Suomen osuus on hieman kasvanut. Tämä johtuu siitä, että Yhdysvaltojen osto sattui varsin mukavaan saumaan, sillä euro arvostettiin ostohetkellä 1.45 dollariin, ja päivityspäivänä arvostus on laskenut 1.40:een dollariin. Suomen osuuden kasvua selittää strategiani, sillä pyrin yleensä ostamaan eniten laskenutta markkina-aluetta, ja suomi reunamarkkinana saa aina suurimmat vaihtelut. Muuten kuvasta aikaisempaan verrattuna näkyy pientä tasaamista, sillä olen pyrkinyt hajauttamaan entistä tehokkaammin, joten muiden maiden osalta tilanne on hieman tasaantunut.

Toimialojen osalta tilanne on käytännössä muuttumaton. Terveyssektori on hieman kasvanut ja rahoitussektori hieman pienentynyt. Ei merkittäviä muutoksia.

Tietoisen päätöksen johdosta en julkaise salkkuni euromääräistä arvoa, tai sitä koskevaa tietoa. Tämä johtuu siitä, että aktiivisesti seuraamani "taloudellinen riippumattomuus" -blogi julkaisi kyseiset tiedot alkutaipaleellaan, mutta myöhemmin salkun arvon kasvaessa piilotti tiedot. Tämä on varsin ymmärrettävää, sillä taloudellinen riippumattomuus -blogin pitäjä kertoo blogissaan nimensä ynnä muita henkilökohtaisia tietoja, eikä suomalaisessa kulttuurissa rahalla brassailua katsota hyvällä.

Mielestäni kuitenkin säästöohjelmani etenemistä on mukava kommentoida jollakin tavalla, ja ajattelin tehdä sen puhumalla hieman ajallisesta hajauttamisesta. Ajallisen hajautuksen merkitys on erittäin merkittävää, varsinkin osakesijoittajalle, jonka sijoituskohteet ovat passiivisia indeksirahastoja. Julkaisemani salkkuindeksi mittaa salkkuni ajallista tuottoa, joka ottaa huomioon lisätyt ja poistetut pääomat (TWR). Käytännössä ihminen ei kuitenkaan elä prosenteista, vaan ruokaa saa kaupasta vain euroilla. Ajallisen hajautuksen ansiosta, olen pystynyt kasvattamaan salkkuni euromääräistä arvoa koko projektin ajan, lukuunottamatta elokuun suurta romahdusta, jossa hetkellisesti salkun euromääräinen koko ei ollut jatkuvassa kasvussa.

Ajallisen hajautuksen idea ei ole kasvattaa salkun euromääräistä arvoa, vaan hajauttaa ostot pidemmän ajan kuluessa. Koska salkkuni on kuitenkin varsin pieni, olen pitänyt sitä eräänlaisena henkilökohtaisena tavoitteena. Laskumarkkinassa pyrin sijoittamaan uutta pääomaa vähintään saman verran, kuin kurssien alentuminen sitä syö. Mitään sen syvällisempää järkeä tässä ei ole, kyseessä on vain henkilökohtainen tavoite joka omalta osaltani toimii lisämotivaationa säästäväisyydelle. Toivottavasti tämä palkitaan nousukaudella, mutta se jää nähtäväksi. Sitäpaitsi, TWR käyrän sijaan seuraan itse projektin aikana euromääräistä kasvua, ja onhan se mukavaa että edes yksi käyrä osoittaa ylöspäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti