torstai 3. huhtikuuta 2014

Valtio käy keskiluokkaisen miehen kukkarolle

Ei ole taas blogiin tullut hetkeen päivityksiä, mutta korjataanpa tilanne. Kävin kolmisen viikkoa sitten kaularankaleikkauksessa ja paraneminen on jo hyvällä mallilla. Vielä kolme viikkoa sairaslomaa "kärsittävänä". 

Jokin aika sitten hallituksen sixpäkistä korkattiin ensimmäiset huurteiset, kun kommarit päättivät lähteä kävelemään. Tämä ei varmaan tullut kenellekkään yllätyksenä, ja itseasiassa uskon, että hallitustyöskentelyyn voi tulla jopa eräänlainen ryhtiliike, kun jäljellä on pari isoa + apupyörät. Vihreät lähtenee seuraavan ydinvoimapäätöksen jälkeen ja loppukausi kitkutellaan minimienemmistöllä valmistautuen vaaleihin.

Mitä sixpäkin korkkaamisesta jäi sitten jäljelle? Ainakin veroista suuren osan maksavat keskiluokkaiset miehet saivat krapulan. Työssäkäynti on tulevaisuudessa entistä vähemmän kannattavaa: verot ylös, ostovoima heikkenee ja keskeiset kulutusveroluokat nousevat. Leikkaukset eivät keskiluokkaa niin paljon kirpaise, ketä oikeasti kiinnostaa joku lapsilisän kymmen-euronen?


Keskeiset virheet, jotka kehyksessä tehtiin, liittyvät nimenomaan työssäkäynnin kannattavuuteen. Nyt matkakulujen omavastuu nousee sadalla eurolla, joka käytännössä poistaa vähennykset kaikilta, jotka asuvat "juuri ja juuri" perustyössäkäyntialueen laidalla. Auton käyttö työmatkoihin tulee vaikeammaksi.

Ennustin tätä jo lähes vuosi sitten, ja pelkoni toteutui.

Mielestäni vielä synkempi kohtalo on verolinjan kanssa. Kun korotukset tehdään siten, että progression alalaita pysyy entisenlaisena, se on käytännössä verotuksen rankkaa kiristämistä progression ylemmillä osioilla. Tämä luo entistä vähemmän uralla etenemiseen kannustavaa työssäkäyntikulttuuria. Suomessa ei perinteisestikään arvosteta menestystä, vaan riittää kunhan olet töissä. Valtion kannalta olisi kuitenkin hyödyllistä saada mahdollisimman paljon hyvätuloisia työntekijöitä. Mikä motivoi nuoria opiskelemaan, ellei lupaus paremmasta tulevaisuudesta? Nyt tulevaisuuden nuorten lupaus on olla nettohäviäjiä kaikessa, ettei tuloerot vain pääsisi kasvamaan.

Onko oikeasti niin, että kansa uskoo tuloerojen olevan hyvinvoinnin este, vai onko kyse vain perisuomalaisesta kateudesta, jonka takia on poliittisesti turvallisempaa "leikata" niiltä joilla jotain on? Mielestäni hyvinvointi lähtee siitä, että kaikilla on mahdollisuus kannattavaan työhön, ja että niillä, jotka ovat heikommassa asemassa, on perusedellytykset elämään. Ei työttömän tarvitse päästä Pattayalle lomailemaan, mutta ei nälkäänkään saa kuolla.

Lisäys: mainostetaan vielä vanhaa tekstiä: Jyrkkä ei perusturvan korotukselle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti