Luin tänään tuoreeltaan Seligsonin neljännesvuosikatsauksen 4/2010. Katsaus oli varsin mielenkiintoista luettavaa, enkä sitä sen enempää ala tähän referoimaan. Silmiini kuitenkin osui varsin odotettu uutinen, sillä Seligson & Co vaihtaa Suomi -rahastonsa indeksin vastaamaan muiden rahastojen indeksejä - eli "kestävän kehityksen indeksiin". Enempää kantaaottamatta kestävän kehityksen puolesta tai vastaan, täytyy todeta ettei muutos sijoittajan kannalta välttämättä ole aivan toivottu. Alla taulukoin rahaston nykyiset sijoitukset ja vertasin niitä uuteen indeksiin. Poistuvissa yhtiöissä on varsin merkittäviä Helsingin pörssissä listattuja yhtiöitä, kuten esimerkiksi länsinaapurissakin listatut TeliaSonera ja Nordea, eikä siinä vielä kaikki. Uudesta indeksistä poistuu myös aika suuri liuta varsin merkittäviä yhtiöitä, kuten esimerkiksi Olvi, Outotec, Sampo, Pohjola, HK-Scan ja Talvivaara. Hurratkaamme kuitenkin tilalle tuleville yhtiöille, kuten esimerkiksi Talentum, M-Real, Vacon ja Lemminkäinen. Mielestäni vaihtokauppa on varsin huono, sillä esimerkiksi kotimaisen finanssisektorin osakkeet kutistuvat merkittävästi. Uudistuksen jälkeen, käytännössä kolme merkittävintä yritystä poistuvat katalogista, jolloin "kestävän indeksin salkun" finanssipuoli on varsin pienten tekijöiden varassa. Alta löydät tekemäni taulukon muutoksista, jos Google Docs suo. Osavuosikatsauksessa mainittiin, ettei pitkän ajan tuotto-odotus juuri muutu vertailuindeksiä vaihdettaessa. Voi pitää hyvinkin paikkansa, mutta mielestäni jatkossa Suomi -indeksirahasto ei enää seuraa rehellisesti OMX Helsingin kehitystä, vaan on eräänlainen "eettisin perustein valittu passiivinen osakerahasto". Toki rahoitussektorin paino Benchmarkissa on varsin kova, 15.77% verrattuna uuden indeksin äärimmäisen alhaiseen 2.28% painoon.
Jatkossa omistamme siis käytännössä "eettisen teollisuussalkun". Positiivista, vaiko ei? Tasapuolisuuden nimissä lähetän linkin tästä postauksesta myös Seligsonin asiakaspalveluun, katsotaan miten he kommentoivat.
Yhtiöt
edit1:
Mielenkiintoinen yksityiskohta joka unohtuikin kirjoittaa, samainen yhtiö julkaisee myös "Finland ethical index" tuotetta, johon kuuluu esimerkiksi Pohjola, Nordea ja Talvivaara. En näe tässsä mitään järkeä, sillä eettisen indeksin tulisi olla tiukempi kuin kestävän?!
Salkusta lähtee kiertoon arviolta 20%, ja vieläpä varsin laadukkaasta päästä...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti