sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Helmikuu alkoi räväkästi

Varsin tympeä tammikuu ei nostattanut suuria odotuksia kuun vaihteen suhteen. Helmikuun ensimmäiset päivät yllättivät positiivisesti, sillä valuuttakurssiralli tasaantui hieman. Tämä nosti toteutumatonta tulosta varsin mukavasti. Epävarmuutta on kuitenkin edelleen ilmassa, sillä kursseja heilutellut Egyptin kriisi ei vielä ole täysin taputeltu.

Toisaalta, jos lähi-idän kuohunta saadaan "pakettiin" niin eiköhän eurokriisi saada jälleen tapetille. Kaikkien Rommareiden Isä, Äiti ja Pikkuveli (Jan Hurri) kirjoittaa talousasioiden 7-päivää lehdessä (Taloussanomat) jo perinteeksi muodostuneen paniikkikirjoituksen eurokriisin seuraavasta tulemisesta. Tuomionpäivää odotellessa on hyvä muistuttaa säästäjiä hajauttamaan säästöt myös euroalueen ulkopuolelle.
Todellista biopolttoainetta.

Jos rommareista ei uutisviikolle hupia piisaa, niin ympäristöhipit antavat toistuvasti uusia naurun aiheita. Tammikuun lopussa Greenpeace valitsi Neste Oilin maailman vastuuttomimmaksi yhtiöksi. Huvittavan uutisesta tekee se, että ääniä annettiin vain nelisentuhatta. Ilmeisesti tämä äänestys on yhtä tarkoitushakuinen kuin lähi-idän "demokratia". Toiseksi sijoittunut, meksikonlahdellakin kunnostautunut, ekoyhtiö BP on ilmeisesti ympäristövaikutuksiltaan Neste Oiliin verrattuna varsin pieni tekijä.

Samaan polttonesteiden aihepiiriin kuuluu myös surullisen kuuluisa E10 -polttonestesekoilu, jota autoilijat eivät sulattaneet aivan niin kuin valtio olisi toivonut. Tänään YLE uutisoikin, että uuden "biobensan" huono menekki vaarantaa pääsyn kunnianhimoisiin päästötavoitteisiin. Kysynnän heikkous ei ainakaan allekirjoittanutta yllätä, sillä uuden E10:n ja "vanhan" E98:n hintaero on mitätön, varsinkin jos ottaa huomioon suuremman etanolimäärän aiheuttaman lisäkulutuksen. Valtaosa autoista kulkee käytännössä halvemmalla jos tankkaa ysikasia. Noh, ainakin tämä varmistanee sen, että poliitikoilla riittää työnsarkaa uusien pakotteiden keksimisen muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti