maanantai 3. lokakuuta 2011

Kuukausikatsaus: Syyskuu 2011

Syyskuu oli markkinoilla hermostunut. Käytännössä omassa salkussani liikkeet olivat rajuja, mutta kuukauden tappio jäi vain noin 4% tuntumaan. Sahalaitaliike jatkunee ainakin toistaiseksi, kunnes velkakriisi saavuttaa jonkinlaisen päätepisteen suuntaan tai toiseen. Päätepisteellä en siis tarkoita kriisin ratkeamista, vaan tätä pitkään ja hartaasti odoteltua Kreikan saneerausta. Päätepisteenä pidän siis ratkaisua saneerata Kreikka tai jatkaa tukitoimia hamaan tulevaisuuteen.


Tällä hetkellä Kreikan tilanne pahenee jatkuvasti. Heidän ilmoittamansa vaje on arvioitakin suurempi eikä säästöjen toteutumisesta ole juuri takuita. Vaikka tarvittavat lait saataisiinkin läpi, yhteiskunta on käytännössä toimettomuuden tilassa. Kun kansa on kaduilla, ei tarvittavia veroäyrejä kerry sitäkään vertaa mitä Kreikan aikaisemmassa epäjohdonmukaisessa järjestelmässä. Ongelmia on tullut vastaan myös julkisen sektorin irtisanomisten kanssa, sillä uutisten mukaan Kreikan perustuslaki takaa valtion virkamiehille elinikäisen työpaikan. Kreikan ongelmiin ei ole hyvää ratkaisua, vaan valinta joudutaan tekemään usean huonon vaihtoehdon väliltä.

Kriiseistä en ole juuri välittänyt, vaan olen jatkanut strategian mukaisia ostoksia. Euroopan paino on hieman noussut, sillä tällä hetkellä pidän euroalueen osakkeita halvempana kuin esimerkiksi Yhdysvaltalaisten yhtiöiden osakkeita. Myös euron vahvasti heiluva kurssi on hankaloittanut sijoituksia kohteisiin, jotka noteerataan muissa valuutoissa. Euron arvostuksessa tapahtuvat heittelyt nimittäin muuttavat tuottoja varsin merkittävästi, ja sinäänsä halvat kohteet eivät välttämättä ole niin halpoja kunhan normaalitilanteeseen päästään. Tästä muistuttaa viimesyksyn tilanne, jossa euron arvostus oli varsin maltillinen ja kurssinoususta huolimatta tuotto jäi olemattomaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti