keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Suomalaiset epäileväistä sorttia

Suomalaiset ovat perinteisesti erittäin epäileväistä sorttia, erityisesti osake- tai rahastosijoittamista kohtaan. Osakesijoittaminen (tai paremminkin osakesäästäminen) nähdään eräänlaisena arpajaisena, jossa tavallinen pulliainen ei voi pärjätä. Tätä näkemystä vahvistetaan vielä siskontutunserkunkaimankoiranveljen kokemuksella kun on ostettu Nokiaa ja Talvivaaraa huipulta ja sitten myydään megatappioiden pelossa muutaman kuukauden päästä. Näissä kokemuksissa ei kuitenkaan ole kyse osakesijoittamisesta tai säästämisestä, vaan pääasiassa massahurmoksesta ja spekulaatiosta.

Se, mikä itseäni yllätti, oli jo aktiivisten sijoittajien epäilevä suhtautuminen Nordnetin uuteen "Superrahastoon". En tässä lähde kertaamaan, mistä on kyse. Jos et vielä tiedä, lukaise vaikkapa Laiskiksen kirjoitus.


Keskustelupalstat ovat viimeaikoina olleet pullollaan erilaista spekulaatiota siitä, miten Nordnet kykenisi vetämään välistä tästä niin sanotusta "kuluttomasta" rahastosta. Itse en näihin väitteisiin usko. Nordnet on kuitenkin melko suuri toimija, ja se harrastaa varsin aktiivista asiakashankintaa. Aikaisempia markkinointikampanjoita ovat olleet erilaiset sijoitustuotteiden "lahjoitukset" tai arpajaiset uusien asiakkaiden kesken. Kaikkien aikojen tunnetuin Nordnetin kampanja lienee kolmen Nokian osakkeen antaminen jokaiselle uudelle asiakkaalle, plus kolme osaketta jokaisesta tutusta, jolle olet palvelun onnistunut "myymään". Perinteistä affiliate -markkinointia siis.

Nordnet käyttää myös runsaasti rahaa mainosbannereihin, ad wordseihin ja muihin vastaaviin nettimarkkinointimuotoihin. Esimerkiksi suosituimmille sijoitusaiheisille hakusanoille yhden ad word -klikkauksen hinta voi olla parikin euroa kappale. Jos ajatellaan, että tätä linkkiä klikkaa sata ihmistä joista yksi päätyy asiakkaaksi, uuden asiakkaan hinta on tällöin parisataa euroa plus kampanjan suunnittelun ja toteutuksen aiheuttamat henkilöstökulut.

Tästä päästäänkin äkkiä siihen, ettei asiakashankita ole halpaa. Ei edes netissä. Kuluton rahasto toimii hyvänä vetonaulana ja houkuttelee asiakkaita. Samalla osa asiakkaista siirtyy myös muiden sijoitustuotteiden käyttäjiksi, josta rahaa sitten saadaan. Itseasiassa monen nykyisenkin Nordnetin tuotteen ansaintalogiikka on asiakashankinnan kaltainen. Esimerkiksi kuluttomat ETF-kuukausi/rahastosäästöt. Näiden ansaintalogiikka perustuu myyntivaiheen palkkioihin sekä kohderahastoja pyörittävien yritysten markkinointimaksuista. 

Nordnetin blogissa oli hyvä kirjoitus taustoista, jossa asiat oli esitetty mielestäni varsin ymmärrettävästi. Toki ilmaista lounasta ei koskaan ole, ja joku kulut maksaa. Käytännössä en usko, että tällaiset asiakashankintarahastot nostavat kuluja sen vertaa, että asiakkaiden kannattaisi hinnankorotuksia alkaa pelkäämään. Yritykset pyrkivät luonnostaan kasvamaan ja siihen vaaditaan lähes aina rahallista panostusta, johon nykyiset asiakkaat taholtaan osallistuvat. Vastapainona kun liiketoiminta kasvaa, nykyisille asiakkaille voidaan tarjota kattavampia tai kokonaan uusia palveluita. Tästä esimerkkinä edellisessä postauksessa mainitsemani Shareville. 

Kaipa se on vaan uskottava, että suomalaiset ovat erittäin epäileväistä sorttia ja kaikista asioista halutaan aina nähdä mahdolliset ongelmat. Toisaalta, pessimisti ei pety.

P.S. En omista enkä toistaiseksi aiokaan omistaa "Superrahastoa". Omat Suomisijoitukseni ovat Seligsonilla, enkä niitä aio pienen kustannusedun takia mihinkään siirtää.

2 kommenttia:

 1. Jep, epäily on usein hyvä juttu, varsinkin kun kaikenlaisia sijoitustuotteita on liikkeellä.

  Toisaalta joskus on pakko uskoa, kun rautalangasta väännetään.

  Itse en välttämättä tuohon Suomi-rahastoon sijoita, sillä minula on suomi-osakesalkku erikseen, joka on myös varsin kustannustehokas. Tosin osinkoja se maksaa ulos, mutta sitä voi pitää myös hyvänä puolena jos haluaa aika ajoin passiivista tuloa edes osasta salkkua.

  Noihin muihin superrahastoihin liittyy valuutanvaihdon lisäkulu, mutta tämä ei tule estämään omia sijoituksiani niihin. Ruotsin markkinoille on tulossa kuulemma myös tällainen tuote, ja siihen aion sijoittaa jossain vaiheessa, markkinatilanteen näyttäessä otolliselta.

  VastaaPoista
 2. Nyt jälkikäteen voidaan mainita, että superrahaston suosio on yllättänyt jopa Nordnet itsensa. Sinne "säntäsi" yli 5000 sijoittajaa. Lähdin itse mukaan ihan mielenkiinnosta.

  VastaaPoista