torstai 1. joulukuuta 2011

Kuukausikatsaus Marraskuu 2011

Marraskuu oli leuto ja mukava kuukausi säiden puolesta. Pörssin puolella kyyti oli hieman kylmempää, joskin kuukauden alun ja lopun erotus oli varsin marginaalinen. Vaihtelu tosin oli poikkeuksellisen runsasta, matalimman ja korkeimman kohdan välillä yli 10%.

Mitä tästä sitten jäi käteen? Ei käytännössä mitään. Tukipaketteja maksetaan - ei makseta. Sääntöjä viilataan - ei viilata. EKP osallistuu - ei osallistu. IMF osallistuu - ei osallistu. Loppukuusta saatiin kuitenkin pientä positiivista kehitystä kun kaikki merkittävät keskuspankit tiedottivat tekevänsä töitä kriisin ratkaisemisen eteen. Se on hyvä, että työt on sentään aloitettu. Käytännössä euron tilalle näyttää jatkuvasti vakavammalta. Kreikka itsessään ei ole kovin suuri ongelma, mutta velkakriisi näyttää tarttuneen Italiaan ja Espanjaan. Tämäkään ei vielä suuri yllätys ollut, vaan suurimmasta yllätyksestä vastasi Saksa, jonka velkakirjamyynti epäonnistui pahemman kerran. Erityisesti korkosijoittajalle kyyti on ollut kylmää ja olettaisinkin, että omankin korkopositioni tappioiden palautumiseen menee vuosi jos toinenkin. Onneksi korkoja on kuitenkin omassa salkussani hyvin vähän, ja jos pörssit lähtevät uuteen jyrkkään laskuun, aion myydä loputkin korkosijoitukset ja siirtyä 100% osakepainoon.

Strategiaani kuuluvaa kuukausittaista lisäsäästöä ei tässä kuussa juuri kertynyt tiukasta rahatilanteesta johtuen. Verottaja nimittäin muistutti jokasyksyisellä ajoneuvo- sekä käyttövoimaveropaketilla. Näiden kulujen lisäksi myös vakuutusyhtiö halusi omansa. Innolla odottelen ensi vuoden veronkorotuksia jotka heilauttavat jo valmiiksi tiukan budjetin väistämättä entistäkin runsaammin alijäämäiseksi.

1 kommentti:

  1. Minua verottaja muistaa sentään yli 800 euron veronpalautuksilla, ja Kela näillä näkymin reilun tonnin opintotuen menettämisellä... Sen siitä saa kun tekee töitä.

    Salkku reilun prosentin marraskuun ajalta miinuksella, mutta sentään kolmisen prosenttiyksikköä vertailuindeksiäni edellä...

    VastaaPoista