perjantai 30. toukokuuta 2014

Sharevillestä

Lähiaikoina "suurelle yleisölle" julkaistava Shareville pyrkii tekemään sijoittamisesta sosiaalista. Kyseessä on siis Nordnetin uusi tuote, jota käsittääkseni kaikki nykyiset asiakkaat voivat "betatestata". Mielestäni palvelun idea on kiinnostava. Olisi mukavaa, jos esimerkiksi muiden blogistien salkkuja voisi seurailla palvelun kautta.


Pari isoa miinusta palvelusta kuitenkin löytyy. Ensimmäinen on selkeä: palvelussa näkyvät vain Nordnetin kautta tehdyt sijoitukset. Käytännössä esimerkiksi itselläni Nordnetin kautta tehdyt sijoitukset ovat (vielä toistaiseksi) marginaalissa verrattuna Seligsoniin. Salkku näyttää siis Sharevillessä hyvin erilaiselta kuin omassa graafissani, joka myös täältä blogista löytyy.

Toinen, mielestäni isompi, heikkous on Nordnetin käyttämä tuoton laskentatapa. Esimerkiksi omassa Nordnetin salkussani on yksi, erittäin pieni, sadan euron rahasto-osuus jostain vuodelta miekka ja kilpi. Rahaston ostin aikoinaan vain siksi, että sain Nordnetin liittymislahjat (ja kaverikutsut käyttöön). Käytännössä kyseinen rahasto on laskenut noin 40%, eli toteutumatonta tappiota on nelisenkymppiä. Nordnetin salkussa ei tämän jälkeen tapahtunut vuosiin mitään, kunnes ETF säästöohjelma lanseerattiin.

Pitkän ajan tuottokaaviot näyttävät älyttömiltä, koska vuosien ajan salkussa on toteutumatonta tappiota. Myöskään tuoreemmat, paremmin menneet sijoitukset eivät korjaa tilannetta. Esimerkiksi tällä hetkellä, minulla on toteutumatonta voittoa moninkertaisesti verrattuna koko tappiollisen rahastosijoituksen arvoon nähden. Silti, pitkän ajan tuotoksi palvelu kertoo -10%. Nordnet siis laskee suhteellista tuottoa salkun alkusaldoon nähden.

Käytännössä siis graafit hyödyttävät vain niitä, jotka ahkerasti käyvät kauppaa. Nordnetin laskentakaava ei siis ole sama, kuin blogissa käyttämäni TWR, joka poistaa salkkuun lisätyn ja vähennetyn pääoman vaikutuksen. 

Mielestäni palveluun tulisi rakentaa mekanismi, jolla julkaistun salkun alkupäivämäärän voisi muuttaa vastaamaan jotain muuta, kuin mitä salkun oikea alkupäivämäärä on, tai laskentakaava tulisi muuttaa käyttämään TWR:ää. Toki ongelman voi kiertää perustamalla uuden salkun jonka sitten jakaa Sharevilleen, mutta käytännössä tämä tuo epätoivottavan tilanteen, eli salkun sirpaloitumisen. Jos uuteenkin salkkuun haluat samoja arvopapereita, ja tulevaisuudessa haluat ne myydä, joudut maksamaan välityspalkkiot kahteen kertaan. Tämä ei ole itselleni mieleinen tilanne, joten palvelu jää omalta osaltani torsoksi.

Toivottavasti palvelua kuitenkin jatkokehitetään, sillä potentiaalia selkeästi on.

Jos sinulla on kokemusta Sharevillestä / Nordnetin raportointikäytännöistä, olisi mukava kuulla niistä!

2 kommenttia:

  1. En ole saanut vielä tunnuksia Sharevilleen, koska heräsin jälkijunassa. Ne luvattiin lähiaikoina. Sen verran olen keskustelua seurannut, että Thomas Brand on kiitollinen kaikista kehitysehdotuksista. Hänelle voi lähettää viestin suoraan joko asiakaspalvelun kautta tai sähköpostiin.

    Nordnetin raportointi on mielestäni ok. Rinnakkaissalkkkujen välisestä kaupankäynnistä varoitellaan aikamoisin ukaasein ja vaikka omaisuuslajien siirtäminen salkusta toiseen onnistuu asiakaspalvelun kautta ilmaiseksi bonuksena historiatiedot katoavat.

    "Arvopaperimarkkinalaissa on markkinoiden väärinkäyttöä koskevia säännöksiä, joiden perusteella asiakkaan omien arvopaperisalkkujen välillä tapahtuvia kauppoja voidaan pitää kiellettynä markkinoiden vääristämisenä. Tämän johdosta Nordnetin säilytystili-/tilisopimuksen yleisten ehtojen kohdan E.4 viimeisen kappaleen mukaan asiakkaan ei ole sallittua antaa samaa arvopaperia koskevia osto- ja myyntitoimeksiantoja asiakkaan kahdessa tai useammassa eri salkussa siten, että salkkujen välillä voisi syntyä kauppaa.

    Sama sääntö koskee myös niitä tilanteita, joissa asiakkaalla on valtakirja useampaan salkkuun tai asiakas hoitaa ja käy kauppaa tai antaa muita luovutusta tai hankintaa koskevia toimeksiantoja sekä omissa että yrityksen nimissä olevilla salkuilla...."

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Todella mukava huomata, että olet löytänyt Sharevillen, Poro.

    Elämme Sharevillen osalta vielä beetatestausvaihetta ja itse asiassa tällä hetkellä puramme ensimmäisen varsinaisen käyttäjäkyselyn tuloksia. Alustavat tulokset vaikuttavat myönteisiltä ja pyrkimyksemme on löytää käyttäjäpalautteesta mahdollisimman paljon sellaisia teemoja, jotka voimme toteuttaa nopeasti ja ne luovat selvästi lisäarvoa käyttäjille.

    Esimerkiksi pelkkä beetatestauksen olemassaolo on jo antanut selviä viitteitä siitä, että nykyiset sharevilleläiset kaipaavat alustalle enemmän käyttäjiä ja tämä tietysti aiheuttaa tietynlaista kitkaa kehityksessä (vrt. rajoitettu sharevilleläisten joukko voi passivoida ja toisaalta toivomme, että jo nyt Sharevilleä käyttävät aktivoituisivat > kutsutaan lisää käyttäjiä). Kinski saa myös näin ollen oman Shareville-koodinsa muutaman viikon sisään, jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti.

    Palautetta voisi tietysti aina tulla enemmän ja jo tätäkin varten tulemme kutsumaan Sharevilleen piakkoin taas uuden joukon beetakäyttäjiä.

    Yhteisön kehittäminen on kuitenkin varsin vaikea tehtävä, koska käyttäjät lopulta hyvin harvoin tarkasti tietävät, mitä he oikeastaan haluavat; mieleen tulee klassinen toteamus Henry Fordista ja nopeammista hevosista. Omasta näkökulmasta Shareville näyttää hyvältä ja toimii hyvin, mutta lopulta minun mielipiteelläni ei ole mitään väliä. Lopputilanteen ratkaisee se, millaiseksi käyttäjät haluavat yhteisön kehittyvän ja millaisia kehitysvaatimuksia nousee esille käyttäjäpalautteesta. Käyttäjien ajatuksiakin on vaikea joskus ymmärtää, mutta useimmiten pienimmistäkin pohdinnoista jatkojalostuu jotain mielenkiintoista (ainakin tulevaisuutta ajatellen).

    Pyrimme Sharevillen kehitystyössä priorisoimaan sellaisia seikkoja, joiden kehitystarpeen olemme pystyneet vahvistaneet asiakkailta. Käytännössä tämä tarkoittaa joko sitä, että olemme pystyneet tunnistamaan jonkin asian x tarpeellisuuden/tarpeettomuuden useiden eri käyttäjien toimesta ja lisäksi vahvistamaan tehdyt käyttäjähavainnot jollain tavoin. Sharevilleä ei siis kehitetä perinteistä vesiputousmallia noudattaen, vaan olemme tuoneet alustalle tuotantoon myös sellaisia ominaisuuksia, jotka toimivat, mutta niiden jatkokehittämiseksi toivomme käyttäjiltä apua. Ongelma on ollut se, että ehkä emme ole tarpeeksi aktiivisesti kertoneet kaikille siitä, mitä on tuotu tuotantoon nyt ja mikä on uutta.

    Mitä tulee mainitsemiisi Sharevillen puutteisiin, olen samaa ja eri mieltä. Sharevillessä olevat tiedot salkkuomistuksista tulevat Nordnetin tietojärjestelmistä ja jossain muualla olevista sijoituksista ei Sharevillessä näin ollen ole tietoja. Voi olla, että tulevaisuudessa Sharevilleen luodaan jonkinlainen mahdollisuus kertoa siitä, että omistuksia on myös jossain muualla tai käyttäjä pystyisi kertomaan laajemmin omistuksistaan. Tällöin kysymykseksi nousee, millä tavoin omistusten olemassaolo todennetaan ja jos ei voida todentaa, erotellaanko "kuvitellut omistukset" ja todelliset omistukset toisistaan? Ehkä lopulta käy niin, että Sharevilleen saadaan rajapintoja myös muihin välityspalveluihin, mutta tämä on ainakin tällä hetkellä kaukaista tulevaisuutta.

    Tuottolukemien osalta näen tulevaisuuden kehityksen painopisteen olevan siinä, että käyttäjät voivat itse valita millaisilla parametreille tuotto näytetään ja tämä laskentamalli ilmenisi myös sekä seuraajille että käyttäjälle itselleen. Tällä hetkellä menemme vielä suhteellisella tuotolla eteenpäin, mutta tulevaisuutta ajatellen vaihtoehtoja toki on.

    Useamman salkun avaamisessa en näe suoraa ongelmaa, mutta erillisen salkun perustaminen vain Sharevilleä varten ei välttämättä ole tosiaan fiksua. Yksi syy on mainitsemasi sirpaloituminen ja ylimääräisen välityspalkkion maksaminen.

    Jos sinulla on lisää palautetta Sharevillestä, otan sitä mielellään vastaan. Palautetta voit lähettää haluamaasi kanavaa pitkin, mutta suosittelen ensisijaisesti sähköpostia shareville (miukumauku) nordnet (pistemerkki) fi tai suoraan minulle etunimi.sukunimi@nordnet.fi.

    Terveisin
    Thomas Brand
    Nordnet

    VastaaPoista