keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Osinkokauden muistutus opiskelijoille

Nyt kun osinkokevät on käynyt kuumimmillaan, ja kesää kohti innokkaimmat kaupankävijät saattavat alkaa myyntipuuhiin seuraavan vuoden osinkokuninkaita metsästäessään, tämä postaus lienee tarpeellinen sille hyvin pienelle osalle sijoittajista, jotka ovat päätoimisia opiskelijoita ja elävät opintotuen varassa.

Kannattaa muistaa, että osingot ja myyntivoitot otetaan huomioon Kelan opintotukea määritellessä. Viimevuosien aikana hyvin ajoitetut kaupat saattavat siis myyntivaiheessa kääntyä reaalitappioksi, jos tulorajat paukkuvat ja tukia lähdetään palauttelemaan. Opiskelijoiden kannattaakin myyntejä kotiuttaessa, harkita mahdollisten tappiollisten sijoitusten hetkellistä lunastamista, ettei kaupoista jää liikaa plussalle. Myös kaikki muut veronalaisten tulojen pienentämiseen käytetyt kikat toimivat.

Parhaassa tilanteessa tietysti kannattaisi odottaa opintojen päättymistä, mutta suoria ostoja harrastavat saattavat kokea tarvetta järjestellä salkkuaan vuosien välillä.

4 kommenttia:

 1. ...kannattaa myös huomioida, ettei myyntitappioita huomioida tulojen laskussa mitenkään. Siis jos osakkeen x myynnistä saa myyntivoittoa 5000e, ja osakkeen y myynnistä kertyy myyntitappiota 3000e, opiskelijan tuloiksi osakekaupasta lasketaan 5000e.

  VastaaPoista
 2. Kelan sivujen mukaan tulorajojen valvonta menee verotuksessa ilmaistujen lukujen mukaan, eikä sivuilla puhuta vähennysmenettelystä mitään.

  Oletan, että Koskila on tässä asiassa oikeassa, joten tuo vähennysmenettely ei siis auta opiskelijaa.

  VastaaPoista
 3. Jeps, tässä ainakin asiasta jotain lisää:
  http://www.kela.fi/in/internet/keskot.nsf/WWWAlldocsById/4E1BBFC3B6B938CCC22576BA0055025E?opendocument

  http://www.kela.fi/in/internet/keskot.nsf/WebPrintView/8F6B14B99338A2EEC225763E005CBB92

  http://www.mvnet.fi/blogi/index.php?title=opintotuen_vapaaehtoinen_palautus_31_3_2&more=1&c=1&tb=1&pb=1
  josta:
  "Opiskelijan kannattaa harkita osakemyyntinsä erittäin tarkkaan. Opintotukisäännöksissä KELA katsoo osakkeiden myyntivoitot tuloiksi, muttei myyntitappioita vähennyskelpoisiksi menoiksi. Jos opiskelija siis esimerkiksi saa tiettyjä osakkeita myydessä 5 000 euroa myyntivoittoa ja toisia osakkeita myydessä 6 000 euroa myyntitappiota, katsotaan hänen pääomatuloiksi opintotukisäännöksissä 5 000 euroa!"

  Tuosta on jotain Kelan omilla sivuillakin, mutta ne löytyvät googlella miten sattuu (tai sitten en vaan osaa) ja niillä navigoiminen on hirveää. :/

  VastaaPoista
 4. Kyseessähän on organisaatio, joka on tiukasti sidoksissa valtioon. Ei niiltä voi odottaa käyttäjäystävällisyyttä.

  VastaaPoista