torstai 14. kesäkuuta 2012

"ICT ala hukkuu työvoimaan"

Blogiteksti perustuu Kauppalehden artikkeliin, jossa väitetään, että Nokian tämänpäiväiset irtisanomiset aiheuttavat työvoimatulvan ICT -alalle.

Todellisuus on kuitenkin hieman erilainen, sillä ICT -alan työt eivät ole vain "koneiden näppäilyä" kuten suuri massa usein ajattelee.

Itse työskentelen tällä hetkellä ohjelmistosuunnittelijana pienessä Jyväskyläläisessä yrityksessä. Talouslama näkyy omissa töissäni siten, että työsuhteeni päättyy kesäkuun lopussa määräaikaisuuden perusteella. Todellinen syy on se, ettei työnantajalla yksinkertaisesti ole varaa pitää koko henkilöstöään. Tämä ei kuitenkaan masenna minua, sillä IT -ala vetää edelleen varsin hyvin. Se, koskeeko tämä veto Nokialta poistuvaa henkilöstöä on aivan toinen asia.


Koska Nokialta poistuva henkilöstö on käytännössä a) kokoonpanohenkilöstöä, b) rautaläheistä softakehittäjää tai c) tutkimushenkilöstöä, ennuste on erittäin heikko. Jokaisella näistä pääryhmistä ovat omat haasteensa. Ryhmä A ei voi työllistyä samoihin tehtäviin Suomessa, sillä tuskinpa kukaan muu matkapuhelin / elektroniikka-alan yritys lähtee investoimaan kokoonpanoon maassa, jossa työvoimakustannukset ovat maailman huippua. Ryhmä B:n ongelma on taas vahva keskittyminen Nokia -spesifisiin teknologioihin kuten Symbianiin. Rautaläheinen kehitystyö vaatii käytännössä jonkinlaista kuluttajille/yrityksille myytävää tuotetta. Todennäköisesti pitkällä aikavälillä metsäkone ja raskasteollisuus tarvitsee osan henkilöstöstä, mutta heidän siirtymisensä muulle ohjelmistoalalle on haastavaa. Ryhmä C:n työllistyminen vaatii yrityksiltä tai julkiselta sektorilta valtavaa panostusta näennäisesti tuottamattomaan tutkimustyöhön.

Ryhmä B on kaikista ryhmistä se, jossa media usein laittaa puurot ja vellit sekaisin. Jos on ohjelmoinut jotain, on automaattisesti "osaavaa työvoimaa" toisiin ohjelmointitehtäviin. Tämä ei käytännössä pidä paikkaansa, sillä ohjelmistokehityksessä erot erilaisten teknologioiden välillä ovat merkittävät. Tilannetta voi verrata seuraavalla analogialla: 90-luvulla koko vaateteollisuus hävisi Suomesta. Jos sanoisin, että vaateompelija voi aivan mainiosti siirtyä "osaavana henkilökuntana" hissien kokoonpanoon, kaikki nauraisivat. Sama tilanne on Nokian insinööreillä ja muulla IT -alalla. Käytännössä kaikki muut tekevät täysin erilaista bisnestä kuin mitä Nokia tekee.

Toinen ongelma liittyy ihmisluontoon: Nokia on ollut äärimmäisen hyvä palkanmaksaja, ja vastaa omalta merkittävältä osaltaan siitä, että IT -alan palkkataso on toimistotyö -osastolla varsin korkea. On yksinkertaisesti mahdotonta ajatella, että näistä irtisanottavista insinööreistä löytyisi kykyä tyytyä huomattavasti aikaisempaa pienempiin ansioihin, kun he siirtyvät uusiin työkuvioihin. 

Takaisin alussa mainittuun allekirjoittaneen tilanteeseen. WWW-kehityksessä sekä nk. Enterprise Systems -osastoilla työtä vielä riittää. Neljästä hakemuksesta kolme tuotti haastattelun, joista kaksi työtarjouksen. IT ala vetää siis edelleen, vaikka Suomi onkin median mielestä hukkumassa "osaavaan henkilökuntaan". Kaikki yritykset, joissa olen käynyt haastatteluissa ovat valitelleet sitä, ettei saatavilla ole kuin mobiilikehittäjiä.

ICT -ala ja ohjelmistoala ei siis ole niin yhtenäinen, kuin mitä asiasta ymmärtämätön media saattaa esittää. Yhteiskunnan tulisikin suunnata koulutusresurssit pois Nokiakeskeiseltä mobiilisektorilta ja kohti ohjelmistoalan "laajempia kala-apajia".

1 kommentti:

  1. Olen pohjimmiltaan samaa mieltä kanssasi, mutta myös eri mieltä muutamasta seikasta. Ensin kuitenkin hiukan omia kokemuksiani:

    Tässä taannoin, Nokian edellisen irtisanomisaallon aikaan, olin ottamassa erästä (alun perin aivan eri alalta valmistunutta) tuttavaani työharjoitteluun yritykseeni. Paperityöt oltiin saatu jo hoidettua, kun paikallinen TE-keskus yhtäkkiä totesikin "ei IT-alan yritykseen kannata enää mennä työharjoitteluun. Sillä alalla ei ole enää ikinä töitä kun nokialaisia on nyt niin paljon markkinoilla".

    Yeah, right.

    Kuten sanoit, suuri osa nokialaisista kilpailee ihan eri työpaikoista sinun tai minun kanssa. En kuitenkaan ihan allekirjoita äärimmäistä analogiaasi ryhmä b:n, tai edes ryhmä c:n huonoista työllisyysnäkymistä. Kyllä hyvä koodari pystyy vaihtamaan teknologiasta toiseen melko vaivattomasti, ja kuvittelisin että symbian-koodareista aika suuri osa työllistyy hetkessä koodaamaan älykkäitä jääkaappeja tai muuta fiksua.

    Parhaimmassa tapauksessa tämä hurja äly- ja kokemusreservi manifestoituu lopulta liutana uusia teknologiaa muiden alojen osaamiseen uusilla tavoilla yhdisteleviä pienyrityksiä, joista osa voi lopulta menestyä varsin hyvin.

    VastaaPoista