maanantai 9. kesäkuuta 2014

Hidas eurooppa

Viime viikon EKP:n päätökset olivat osittain ennalta arvattavia, osiltaan taas yllättäviä. Yksi yhteinen tekijä kaikille tähän astisille toimille on hitaus. Se, että muuttaako viimeisimmät koronlaskut ja lainaohjelmat yhtään mitään, jää nähtäväksi. 

Euroopan tuotanto on laskenut jo muutaman kuukauden. Näitä tilastoja vasten koronlasku ja rahan tarjonnan lisääminen olivat varsin looginen ratkaisu. Paketin laajuus oli kuitenkin yllätys, ainakin jos uskotaan suomalaisia ekonomisteja.


Seuraavat kuukaudet näyttävät, kuinka tilanne kehittyy. Itse olen hieman skeptinen. Käytännössä pakettien tarkoitus on lisätä rahan tarjontaa ja kannustaa pankkeja lainaamaan asiakkaille hanakammin. Samaan aikaan kuitekin vakausvaatimukset ja muu sääntely on lisääntynyt, joten EKP periaatteessa antaa hevoselle piiskaa ja vetää suitsista samaan aikaan. Tietysti päätön lainananto ei ole kenenkään etu, mutta tällä hetkellä varsinkin pienempien yritysten on vaikeaa saada lainaa järkevillä ehdoilla.

Yksityisille tämä ratkaisu on tietysti positiivinen, sillä asuntolainojen korot pysynevät alhaisena vielä toistaiseksi. 

Edelleen odotan sitä päivää, jolloin eurooppalaiset uskaltautuvat tekemään tarvittavia rahapoliittisia ratkaisuja etupainotteisesti, ennen kuin on aivan pakko. Toistaiseksi kaikki ratkaisut ovat tulleet vasta kun niitä on aivan välttämätöntä tehdä. Tässä suhteessa FEDin toimet olivat huomattavasti parempia edellisen kriisin aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti