Tänään alkoivat sitten tulevan sekasikiöhallituksen neuvottelut. Kynnyskysymyksiä tuntuu tälläkin kertaa riittävän, sillä mukana ovat käytännössä kaikki puolueet. Keskusta ja Persut sentään saavat olla tältä sekasorrolta rauhassa. Alkajaisiksi voisin hieman pureutua "muihin seikkoihin" ja sitten lähteä varsinaiseen otsikossakin viitattuun aiheeseen.
Eläkeikä: Nosto tuntuu epätodennäköiseltä, sillä vastustajia on paljon. Eipä siitä varmasti paljon hyötyä ole, sillä käytännössä kaikki ns. "Oikeaa Työtä" tekevät ihmiset sairastuvat jo ennen nykyisen eläkeiän loppumista. Toisaalta en kyllä ymmärrä miksi laissa tulisi säätää eläkeiälle yläraja (joka on tällä hetkellä 67v). Eiköhän työkuntoiset ihmiset saa työskennellä vaikka hautaan saakka?
Välilliset verot ja energiapolitiikka: Välillisistä veroista vääntö on kovaa, sillä esimerkiksi Demarit vastustavat arvonlisäveron korotusta. Tämä on demareilta varsin järkevää politiikkaa, sillä välilliset verot pienentävät ihmisten ostovoimaa. Kokoomuksen kannalta en ymmärrä tätä ALV- ja energiaverovillitystä. Lisääntynyt ostovoima nimenomaan tukisi kulutuskysyntää ja työllisyyttä, mutta palkkaveroalet halutaan syödä samantien korkojen kanssa takaisin muissa veroissa. Ydinvoimaa tuskin rakennetaan, joten Suomen energiapolitiikka jäänee neljäksi vuodeksi laakereilleen lepäämään.
Säästökohteet: Sopua tuskin syntyy kovin helposti. Vassarit eivät halua mitään säästöjä, muut sentään jotain. Tämä olisi se ainoa järkevä kohta, verotuksen viilailu sikseen ja kunnon säästökuurit kehiin. Julkinen sektori on suomessa varsin tukevassa ylipainossa, ja kovin suurta vääryyttä tuskin tapahtuisi jos tilannetta vedettäisiin enemmän kohti yksityistämistä ja maksullisia palveluita. Puolustusmenoistakin voitaisiin karsia, ensimmäinen idea olisi luopua järjettömästä koko ikäluokan koulutuksesta ja laittaa ylijääneet kasarmit kiinni. Jäljelle jääneet sotilaat saisivat palkkatyön ja asiallisen korvauksen. Vieläkö joku kuvittelee, että meillä olisi mahdollisuuksia Venäjän hyökätessä?
Vaalijärjestelmä: Tästä ei edes viitsi kirjoittaa, sillä oli uudistus minkälainen tahansa, se ei korjaa edustuksellisen demokratian suurinta ongelmaa: typerää kansaa.
Pihvi
Perusturvan korotusta tuntuu ajavan monikin puolue, kärkkäimpänä Vihreät. Erityismaininnan Vihertäjien ohjelmassa saa työttömyysturva, kuten esimerkiksi työmarkkinatuki ja työttömyyspäiväraha. Olen jo aikaisemmin kirjoittanut tekstin siitä, ettei opiskelu kannata taloudellisesti, jos tilannetta vertaa työttömyyteen. Tätä kehitystä siis halutaan vahvistaa entisestään. Mielestäni työmarkkinatuki ja peruspäiväraha ovat tälläkin hetkellä täysin riittävät normaaliin elämiseen, jos kerta opiskelijatkin pärjäävät pienemmällä rahalla.
Pointti onkin siinä, että jos työttömyysturvaa parannetaan, opiskelijat ja muut jäävät rannalle ruikuttamaan. Tämä taas luo uutta painetta opintorahojen nostoa kohtaan, joka taas toteutuessaan loisi paineita valittaa siitä, ettei työttömät pärjää. Ikuinen kierre, joka luo huomattavia kustannuksia.
Valtiontalouden kannalta järkevin ratkaisu olisi siis leikata ja vähentää ylipainoista julkista sektoria. Parantaa yritysten kilpailukykyä ja lisätä halukkuutta ottaa uutta työvoimaa. Eräs keino tähän olisi pienentää esimerkiksi palkkauksesta aiheutuvia sivukuluja. Tätä kautta "työttömyysturvakin" paranisi, parasta työttömyysturvaa on parempi työllisyys. Raha kyllä kelpaa kaikille, mutta säästöjen kohteena kukaan ei halua olla.
Tästä syystä siis jyrkkä EI lisäkustannuksille, vaikka itsellenikin ilmainen vastikkeeton raha opintorahan korotuksen muodossa kelpaisi. Jos joku kehtaa väittää, että opintoraha on vastikkeellinen tuki sanomalla, että opintorahan saamiseksi tulee tehdä opintosuorituksia esimerkiksi korkeakoulussa, voisin vastata seuraavaa:
Opintoraha on vastikkeetonta sen takia, että Suomessa maksetaan siitä, että henkilö näkee vaivaa saavuttaakseen itselleen ja läheisilleen paremman elintason ja mielekkäämmät työtehtävät. Kaikissa oikeissa maissa ihmiset maksavat siitä, että pääsevät edellämainittuun tilanteeseen, eli siis investoivat omaan tulevaisuuteensa. Ei koulutuskaan ole ilmaista ja tule kuin "Manulle illallinen". Opiskelussa maksetaan selvää rahaa siitä, että hankkii itselleen hyödyllisiä taitoja tulevaisuutta varten.
Suomen tilanne on kokonaisuudessaan kestämätön, sillä Valtio on tehnyt itsestään korvaamattoman osan taloutta. Heidän kannaltaan perusteluna toimii vakauden ja turvallisuuden lisääminen, mutta todellisuudessa valtio jäykkine koneistoineen hidastaa talouden kehitystä ja toipumista.
Loppumainitana: kyllä, teksti on populistinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti