perjantai 11. helmikuuta 2011

Elop järjesteli "karjan" lypsykoneeseen

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop julkisti Nokian odotettua, uutta strategiaa tänään Lontoossa. Strategian sisältö oli aika odotettu, sillä Nokia asettaa Microsoftin Windows Phonen pääkäyttöjärjestelmäksi. Sijoittajat kiittivät päätöstä lähes 10% alamäellä. Oma suhtautumiseni asiaan on hyvin pessimistinen. Käytännössä Nokialla ei välttämättä ole ollut muita, realistisia vaihtoehtoja palata Herraksi markkinoille, mutta väistämättä mieleeni tulee ajatus siitä, että Elop järjestelee entiselle työnantajalleen loistavan lypsylehmän. Nokia tappaa omaa tuotekehittelyä, ja tulee riippuvaiseksi ulkopuolisesta toimijasta. Kuten kaikki hyvin tiedämme, rautavalmistus ei ole - eikä tule olemaan kultakaivos.

Tämän päivän uutisten jälkeen aasialaisten puhelinvalmistajien konttoreissa järjestetään varmasti muhkeat voitonjuhlat: Elvis has left the building.

Nokian menestyksen vuonna 2011 oletan olevan historian heikoimpia.


Mitä tilalle?


Sinäänsä kyseinen strateginen uudistus oli käytännössä Nokian "ainoa" looginen tie. Meegosta ei tule massakäyttöjärjestelmää, Symbian on vanhentunut ja kilpailijat jyräävät ohi niin oikealta kuin vasemmaltakin. Itse olisin mieluusti nähnyt Nokialta oikeasti rajuja ratkaisuja. Tällainen ratkaisu olisi ollut esimerkiksi se, että yhtiö olisi pyrkinyt tarjoamaan ensimmäisen alustariippumattoman ekosysteemin.

Alustariippumattomalla ekosysteemillä tarkoitan sitä, että Nokia suurimpana puhelinvalmistajana olisi alkanut tuottamaan sekä Windows Phone, että Android puhelimia. Myös Symbianille olisi ollut oma paikkansa kokonaisuudessa. Asiakkaat saisivat valita sen käyttöjärjestelmän, josta itse pitävät. Lisäarvona Nokia tarjoaa omia palveluitaan,  kuten navigointia alustariippumattomasti. Vain Nokian puhelimilla saisit itse valita käyttöjärjestelmäsi, mutta yhtiön sinäänsä mukavat palvelut toimisivat kaikissa järjestelmissä.

Miltä kuulloistaisi kontaktien synkronointi, valokuvien synkronointi, oikea navigointi (ilman netistä ladattavia karttoja) valitsemallesi alustalle?

Toki tämä strategia olisi ollut Nokialle erittäin haastava, mutta mielestäni se avaisi enemmän mahdollisuuksia. Se hyödyntäisi Nokian asemaa suurimpana valmistajana ja ostaisi aikaa mahdollisten tulevien käyttöjärjestelmien esiinmarssille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti