perjantai 18. helmikuuta 2011

Windows Phone & sovellukset

Koska muuta mielenkiintoista kirjoitettavaa ei viikon ajalta ole, jatketaan sitten Nokialla. Tänään Elop on kovasti vakuutellut, ettei Nokiasta tule kokoonpanovalmistajaa, ja että päätös Microsoft leiriin siirtymisestä on alalle hyväksi, sillä muuten Google saavuttaisi liian suuren markkinaosuuden.

Oli miten oli, ekosysteemin kohtalon määrää hyvin pitkälti sovellustarjonta. Tässä asiassa Microsoft leirissä on tiettyjä varsin merkittäviä etuja, verrattuna esimerkiksi Nokian omaan Symbianiin. Uskoisin, että suomalaiselle osaamiselle on edelleen kysyntää vaikeampien ongelmien, kuten esimerkiksi itse alustan ongelmien, ratkaisemisen osalta. Windowsin selkeä etu on kolmannen osapuolten sovelluskehityksen helppous. Android Marketista ja Appstoresta tutut pieruwidgetit ja muut tärkeät härpättimet saa nopeasti kasaan, verrattuna Symbian alustan vaatimaan osaamiseen. Sovelluskehityksen nopeus tarjoaa myös säästöjä alan yrityksille, jotka tekevät esimerkiksi yrityskäyttöön tarkoitettuja mobiilisovelluksia.

Suurin kysymysmerkki tällähetkellä lienee Meegon tulevaisuus, ja Nokian vetämän QT projektin tulevaisuus. Olisi sääli nähdä näiden projektien tulosten hukkaamista. Uskon vakaasti, että tulevaisuus on alustariippumattomassa sovellustarjonnassa. Tästä esimakua on nähty PC-maailmassa, sillä nykyään esimerkiksi suositun Steam -jakelualustan kautta samalla rahalla saa sekä PC, että Mac version pelistä. Toki kaikki pelit eivät tätä vielä tue, mutta kehityssuunta on mielestäni jo nähtävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti