perjantai 11. helmikuuta 2011

Nokia osa 2

En yleensä kirjoita kahta postausta saman päivän aikana, mutta jännittävä perjantaipäivä tuottaa runsaasti ajatuksia Nokian tulevaisuudesta. Kyseisen firman merkitystä Suomen taloudelle ei voi vähätellä. Nokian päätösarvo Helsingin pörssissä oli -14.22% edellisen päivän päätösarvosta, ja tätä kirjoittaessa NYSE:n vaihto on eurohinnassa 6.94 euroa, joka on kuusi senttiä Helsingin päätösarvon alapuolella.

Muutama ajatus Nokian tulevaisuudesta

Lähitulevaisuus näyttää hyvin vaikealta. Mitä Nokia aikoo myydä vuoden 2011 aikana? Ensimmäisen Windows Phone puhelimen kehitys kestänee ainakin Q4 alkuun asti. Kuka oikeasti haluaa ostaa nykyisiä tuotteita, kun tiedossa on väistämätön muutos uuteen järjestelmään? Sinäänsä positiivisesti alkanut N8 myynti tyssännee kuin seinään.

Pidemmän ajan tulevaisuus on hankalampi seikka. Yhteistyö Microsoftin kanssa saattaa vahvistaa Nokian asemaa hyvinkin tärkeällä Yhdysvaltojen markkina-alueella. Tavoitteet kymmenen prosentin katteesta kuullostavat kuitenkin kovalta, varsinkin kun Nokia maksaa rojaltteja Microsoftille. Tämän hetken osakkeen arvossa mukaan on laskettu oma, itsenäinen käyttöjärjestelmä, teknologia, yhtiön kassavarat ja niin edelleen. Mikä on Nokian arvo sopimusvalmistajana?

"Collateral damage"

Nokian vaikeudet heijastuvat suomalaisten teknologiayhtiöiden osakkeisiin välittömästi. Ixonos oli tänään yli 20 prosentin alamäessä. Reaktio oli varsin looginen, sillä Ixonoksen merkittävin asiakas on Nokia. Myös suosikkiyhtiöni Digia oli varsin mittavassa, lähes 13 prosentin alamäessä. Todellisuudessa Digia on hieman paremmassa asemassa, sillä yhtiön tuloksesta valtaosa tulee mobiilisektorin ulkopuolelta. Kuitenkin työntekijöistä huomattavasti suurempi osa työskentelee mobiilikehityspuolella. Luotan edelleen Digian kasvuun, mutta suhdanteet näyttävät hankalammalta.

Tällähetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Elop on ajamassa Nokiaa rautavalmistajaksi teknologiayhtiön sijaan. Mikä sitten on sopiva Nokian arvo tällaisessa tilanteessa? Se jää markkinoiden päätettäväksi.

2 kommenttia: