lauantai 5. lokakuuta 2013

Renkaiden vaihtoa + vanhuuden raihnaisuutta

Koska blogissani on kummallinen aihepiirijako, kirjoitan välissä taas autoasiaa. Allekirjoittanutta ei ainakaan voi syyttää siitä, että talvi pääsisi yllättämään. Talvirenkaat tuli vaihdatettua alle, vaikka ulkolämpötila oli yli kymmenen astetta plussan puolella.
Shell Levänen palveli taas kerran asiakkaita hyvin, sillä renkaidenvaihtoon kuului perinteiset pullakahvit kaupan päälle. Vaikka ajattelin, etten enää jatka rengassäilytyksen käyttöä, kun autotalli on saatu valmiiksi, päädyin kuitenkin pitämään renkaat säilytyksessä vielä ainakin yhden kauden ajan. 

Ikäväkseni olkapääni on ollut lähes koko kesän kipeä, ja noin kuukauden kivuttoman hetken jälkeen kipeytyi uudestaan. Onneksi Terveystalo palvelee työssäkäyvää hyvin, ja lääkäriaikoja saa muutaman tunnin viiveellä. Toivottavasti ei leikkaukseen jouduta.

Hinta säilytykselle, vaihdolle ja tasapainotukselle oli 100 euroa, joten mistään halvasta huvista ei ole kyse. Noin 60 euroa säästäisi, jos raahaisi renkaat kontissa kotiin asti. Toivottavasti keväällä paikat ovat kunnossa, ja pystyn jättämään tämänkin turhan kuluerän pois. 

Äkkinäisempi älähtää tässä vaiheessa, että miksi et vaihda renkaita itse ja säästä koko summaa? Koska olen laiska. Olen vaihtanut renkaat koko autoilu-urani aikana kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran vaihdoin samana syksynä, kuin sain ajokortin. Kyseessä oli ensimmäinen autoni: Citroen ZX. Tämä renkaiden vaihto meni perinteisen "isältä pojalle" -harjoituksen syyksi, koska kuulemma jokaisen autoilijan täytyy osata vaihtaa renkaat itse. Varmaan hyvä taito osata, ja tätä taitoa käytin toisen ja viimeisen kerran. Tällöin autona oli Peugeot 406 ja olin vielä "valtion virallisen kuljetusliikkeen" palveluksessa. Kello oli vähän neljän jälkeen, kun oli aika lähteä töihin. Ulos astuessa havaitsin, että yön aikana oli ollut reippaasti pakkasta ja lunta oli tullut toistakymmentä senttiä. Aamuksi pakkanen oli kuitenkin laskenut, ja lumisade vaihtunut räntäsateeseen. Näissä olosuhteissa oli kuitenkin pakko vaihtaa renkaat, että töihin uskalsi lähteä turvallisin mielin.

Noiden tarinoiden myötä, on ehkä helppo ymmärtää miksi en vaihda enää renkaita itse. En pidä siitä, se on raskasta, ja tapahtuu aina väärään aikaan. Kun renkaanvaihdon ulkoistaa, tulee renkaat varmasti vaihdettua ja matka voi jatkua turvallisin mielin. Samalla tulee tietysti tuettua mukavaa, paikallista yrittäjäperhettä.

Turvallista syksyä vaan kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti