maanantai 23. syyskuuta 2013

REIT -rahasto listautuu

Laiska sijoittaja ehtikin jo kirjoittaa uudesta Oravasta joka listautuu pörssiin. Orava siis tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa kiinteistö- ja vuokramarkkinoille pörssin kautta. Toiminta on hyvin säänneltyä, ja idea sopiikin niille, jotka haluavat säännöllistä "osinkotuloa". Orava maksaa osinkoina 90% tuloksesta ja maksut tapahtuvat kvartaaleittain.

Itse en ainakaan alkuvaiheessa aio lähteä mukaan, sillä olen hieman skeptinen sen suhteen, että asuntojen hinnat jatkaisivat kasvuaan kuten "aina aiemminkin". Vuokrabisnes on sinäänsä hyvää bisnestä, mutta kuten Kauppalehden keskusteluissakin on todettu, aika iso osa tuloksesta syntyy arvonnoususta. Toki, osa arvonnoususta selittyy Laiskiksenkin mainitsemasta "tukkualennuksesta", mutta se ei voi kattaa papereissa näkyvää kokonaisarvonnousua, ei millään logiikalla.

Orava näyttää arvostavan asuntonsa "yksittäisten kohteiden käypien arvojen summana", joka tarkoittaa sitä, että asuntojen arvot on määrätty siten, että ne myytäisiin yksi kerrallaan vapailla markkinoilla, kuten esimerkiksi yksityishenkilöt tekevät. Jos omistat kokonaisia kiinteistöjä, niiden realisointi yksi kerrallaan on kuitenkin äärimmäisen hidas prosessi. Käytännössä realistisempi tapa realisoida omistusta, on myydä asunnot edelleen bulkkina, jolloin hinta on aivan toinen.

Myös riskitaso on suuri, sillä Oravan sivujen mukaan, heillä on tällä hetkellä omistuksia 17:ssä kiinteistössä. Kiinteistöjen koot vaihtelevat, mutta vaikuttaisi, että melko suuri osa omistuksista on "kokonaisomistuksia". Tällöin yhtiö kantaa riskit myös kalliista remonteista. Kun kiinteistöt vanhenevat, niihin väistämättä tulee remontteja. Ikävä puoli on se, että vuokratulot ovat usein korkeimmillaan uusissa kiinteistöissä. Jos taas tulos jaetaan lähes kokonaisuudessaan pois, remontit ja muut korjaukset täytyy hoitaa velkarahalla.

Maailmalta löytyy laajemminkin hajautettuja REIT vaihtoehtoja, mutta silti, Orava tarjoaa yhden kotimaisen vaihtoehdon lisää, jos ja kun listautuminen tapahtuu.

Oravan sivut löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti