torstai 19. syyskuuta 2013

Tavoitteiden asettamisen tärkeys

freedigitalphotos.net
Ajattelin kirjoittaa pienen kirjoituksen tavoitteiden asettamisesta ja niiden tärkeydestä. Kuten monet muutkin, myös minä olen havainnut toimivani tehokkaammin, kun minulla on selkeät tavoitteet. Tämä pätee oikeastaan kaikkiin elämän osa-alueisiin, oli kyse sitten säästämisestä, talonrakentamisesta, koulutuksesta tai mistä tahansa muusta pitkäkestoisesta projektista. Realististen tavoitteiden asettaminen on kuitenkin haastavaa, joten mikä avuksi?

Päätavoite

Mielestäni on tärkeää, että säästämisessä on jokin, pitkän ajan tavoite. Henkilökohtaisesti, olen jakanut sen kahteen osaan, joista ensimmäinen on päätavoite, ja toinen on positiivinen mahdollisuus. Päätavoite on mahdollistaa työnteon vähentäminen ennen laillista eläkeikää. Minun tapauksessani tuo eläkeikä tullee olemaan lähempänä sataa vuotta kuin 65 vuotta, jos historia pitää paikkansa.

Toissijainen tavoitteeni on saavuttaa neljänneksen tulonlisäys ilman varsinaista työmäärän lisäytymistä. Tämä lienee pitkällä aikavälillä varsin mahdollinen skenaario.

Välitavoitteet

Jos ihmiset pysyisivät motivoituneina vain pitkän aikajänteen tavoitteilla, kaikki maailman ongelmat olisivat jo ratkaistu. Varsinkin säästämisprojektin alussa, on hyödyllistä asettaa lyhyitä tavoitteita. Itse käytin kvartaalitavoitteita, jotka ylitinkin helposti. Näiden kvartaalitavoitteiden lisäksi minulla oli vuositavoite, jotka ylitin helposti ensimmäisenä kahtena vuotena. Lyhyen tähtäimen tavoitteet auttavat fokusoitumaan. Tietysti, jokainen ihminen myös nauttii siitä, että pääsee johonkin tavoitteeseen jonka itselleen on asettanut.

Jos tavoitteet puuttuvat

Jos välitavoitteista luopuu, kuten itselleni kävi viimeisen vuoden aikana, muuttuu onnistuminen huomattavasti haastavammaksi. Sisäinen kuluttaja tuppaa heräämään, ja keräämään tilin tyhjäksi ennen kuin ehtii kissaa sanoa.

Kannattaa siis hyödyntää ihmisen henkistä motivaationlähdettä, eli tavoitehakuisuutta, päästäkseen toivomaansa lopputulokseen. Muuten pitkäjänteiset projektit uhkaavat ajautua tuuliajolle ennemmin tai myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti